Oct 14, 2012

Főtt marhanyelv

Eszembe jutott, hogy gyerekkoromban szoktunk enni főtt marhanyelvet. Meglepő módon, a helyi kis hentesnél sikerült kapnom, igaz, 1 hét volt a beszerzési ideje :) Azt nem kalkuláltam bele, hogy nyers marhanyelvet még nem láttam és töredelmesen bevallom, hogy támadtak kétségeim. Hihetetlenül gusztustalan! Viszont az eredmény kárpótolt. Ha már egyszer legyőztem az undoromat, akkor másodszor már gyerekjáték lesz :)
Így készült:
1 db marhanyelv (1-1,5 kg)
1 zellergumó
1 nagy fehérrépa
2 sárgarépa
2 nagy gerezd fokhagyma megroppantva
1 fej hagyma
egész bors, 2 babérlevél, só, szerecsendió
annyi víz, hogy ellepje
2-3 dl fehér bor

A nyelvet meg kell mosni és zöldséges-boros lében, enyhe forrás mellett 2 órát főzni. Ekkor le kell húzni a külső érdes bőrt (könnyen lejön). Ezután további 1 órát főzni, amíg meg nem puhul (villa könnyen belemegy). A lében kell hagyni kihűlni. Felszeletelve belerakni egy tálba, annyi levet szűrni rá, hogy ellepje. Így napokig eláll a hűtőben. Kitűnő előétel, de finom szendvicsbe vagy salátákhoz is.

No comments:

Post a Comment