Aug 14, 2012

Cukkini "főzelék" (gluténmentes)

Az első igazán jól sikerült főzelékem! Mondanom se kell, hogy férjemben volt "némi" előítélet, de végül 3 tányérnyit evett belőle :)

Az ötlet elindítója az volt, hogy a mélyhűtőben volt fasírozott és pörkölt maradék, ahhoz kellet valami "főzelék-féle".

3 közepes cukkini
1 ek zsír
1 nagy fej vöröshagyma
1 zöld pritamin paprika (jó magyar TV-ből 2 db)
2 paradicsom
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1 ek paprika krém, pirospaprika, só, bors, majoránna

A cukkiniket megpucoljuk, legyaluljuk és lesózzuk. A vöröshagymát és paprikát felaprítjuk, zsírban megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felaprított paradicsomot, sót, borsot. Addig pároljuk együtt, míg jól össze sülnek, majd megszórjuk pirospaprikával. Ebbe keverjük bele a kifacsart cukkinit és a paprika krémet (pl. Édes Anna) majd fedő alatt addig pároljuk, míg a cukkini megpuhul (kb 30 perc). Végül belenyomjuk a fokhagymát és fűszerezzük majoránnával.
Az igazi főzelék-hatás elérése érdekében 1,5 dl kókusztej és 2 ek rizslisztből habarás készíthető, de ez el is hagyható. Összeforraljuk és kész.


Aug 10, 2012

Sült kelbimbó

Sohasem szerettem a kelbimbót és férjem sem. Sőt, kimondottan utáltam azt a furcsa utóízét! :p
Ez megváltozott :) Nem olyan rég találtam egy receptet a neten, amit kicsit átdolgoztam és életünkben először nagyon ízlett a kelbimbó! Ráadásul egyszerű is elkészíteni.
Ha így sem fog ízleni, akkor sehogy :)

1 kg kelbimbó (fás végét levágni, sérült levélkéket leszedni, félbe vágni)
1,5-2 dl narancslé
1 púpos evőkanál mustár
2 ek oliva olaj / 1 ek kókuszzsír olvasztva

A narancslevet, mustárt, zsiradékot és a sót összekeverjük és a kelbimbókra öntjük. Én egy műanyag fedeles dobozba szoktam tenni, hogy a lé minél jobban ellepje. Kb 2 órát állni hagyjuk, néha összerázzuk, hogy jól átjárja a pác. Lapos jénai tálban öntjük és alufóliával lefedve puhára pároljuk (~200 fok 30 perc). Ha megpuhult a fóliát levéve kicsit meggrillezzük. Köretként de hidegen akár salátának is finom.


Aug 7, 2012

Eddigi legjobb kenyerem

Végre sikerült egy viszonylag laza kenyeret sütnöm :) A sütővel továbbra sem vagyok megelégedve, hiányzik a légkeverő funkció :(

1/4 csésze lenmag őrlemény
1/4 csésze kendermag
1/3 csésze őrölt tökmag
1/2 csésze mandulaliszt
2 teásk sütőpor
2 ek. kókuszzsír

4 tojás, fehérje külön felverve (3kevés víz, ha nem állna össze)
só, bors, kömény

A tojássárgákat és a zsiradékot összekeverjük,  majd hozzáadjuk a száraz összetevőket és a fűszereket. Ebbe a masszába óvatosan belekeverjük a felvert tojásfehérjét. Kikent szilikon kenyérsütő formába öntjük, a tetejét megszórjuk vmilyen maggal (én szezámot használtam) és lassan (~160 fok), 45-50 percig sütjük. Miután megsült a formából kivéve hagyjuk kihűlni!

Aug 6, 2012

Zöldséges borjúlábszár

 Egyik kedvenc ételünk! Az előkészítés annyiból hosszadalmas, hogy a sok zöldséget meg kell tisztítani, felvágni. Viszont csak fel kell rakni főni és utána nincs gond vele :)
4 szelet borjúlábszár
4 sárgarépa
4 szál zeller
1 fehérrépa
1 kis gumó zeller
1 póréhagyma
1 vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
2,5 dl húsleves (esszenciából is jó)
1 babérlevél, kakukkfű, petrezselyem,só,bors
Köretként bármi választható hozzá, de ha nagyobb adag zöldséggel készül, akkor az elég köretnek is.

A hús mindkét oldalát zsírban jól megpirítjuk. A felaprított zöldségek felét, a fokhagymát és a fűszereket hozzáadjuk, aláöntjük a leves felét. Alacsony lángon, lefedve 1órát pároljuk. Ezután hozzáadjuk a maradék zöldségeket és levest majd tovább pároljuk, míg a hús elválik a csonttól.


Diós-mogyorós muffin

Nagyon ízletes, de tömör, laktató muffin. 
40 dkg vegyes magőrlemény (20 dkg dió, 10 dkg mogyoró, 10 dkg mandula)
1 teásk. vanília őrlemény
2 teásk. sütőpor
édesítő ízlés szerint, kb 2-3 ek xylitol
2 ek kókuszzsír
2 ek dióolaj
1 banán
kb 1/2 dl víz

A száraz hozzávalókat összekeverni. A tojásokat, a banánt, a vizet és az olajat összeturmixolni, majd a száraz hozzávalókhoz keverni. Nem kell, hogy folyós legyen a tészta, csak hogy összeálljon.
Muffin formákba tölteni és kb 180 fokon 30 perc alatt aranybarnára sütni.

Gyümölcs-kocsonya/fagyi

1 grapefruit, 400 gr áfonya, 1 banán, fél dl víz
A gyümölcsöket összeturmixoljuk és hűtőbe állni hagyjuk egy napig.
Fagyit is készíthetünk belőle. Akkor 1 dl vízzel hígítjuk és a mélyhűtőbe lefagyasztjuk.

Mogyorókrémes piskóta


1/2 csésze (125ml) mogyorókrém
2 tojás
1 kávéskanál sütőpor
1 ek méz
3 ek mandulaliszt
A mogyorókrémet kicsit megolvasztottam mikróba, majd belekevertem a 2 tojást és a többi hozzávalót. Sütőpapírral bélelt vagy kilisztezett formába 170 fokon 15-20 perc alatt készre sütöttem. Isteni finom!
Jól variálható alap piskótatészta.

Pirított mandulás muffin


150 g pirított darált mandula, 200 g reszelt alma, 1 cs sütőpor, 1 ek mandula/dió/mogyoró olaj, 1 tojás, 1 ek lenmagőrlemény, mandulatej ha szükséges. 180 fokon kb 30 perc, még ízletesebb, ha jól megpirul.

Az elhízásról

http://www.hirado.hu/Hirek/2012/07/17/19/Egyre_sulyosabb_a_helyzet_ez_mar_draga_mulatsag.aspx

Sajnos, magyarországi tartózkodásom alatt szembe tűnt, hogy rengeteg az elhízott ember! Sok családot láttam, ahol a kisgyerek kövérebb volt, mint a szülők. Tegyetek ellen,amíg nem késő! A fogyókúra nem koplalást jelent, ha jól csinálják, csak minőségi étkezést!

Garnéla marinált cukkinivel

12 db óriás garnéla (pucolt)
2 gerezd fokhagyma
1 rozmaringág, 2-3 kakukkfű ág
oliva olaj,só,bors
2 kicsi vagy saláta cukkini
1 gerezd fokhagyma
kevés bazsalikom, fehérborecet,só,bors,cukor
A 2 fokahgymát és a rozmaringot,kakukkfüvet olivavolajban enyhén megpirítjuk, majd kiszedjük. A garnélákat sózzuk, borsozzuk, rizs lisztben megforgatjuk és a fűszeres olajban kb 2-2 percig sütjük.
A cukkinit vékonyra szeleteljük és kevés olajon a szeletek mindkét oldalát megsütjük. Az olivavolajat, 1 gerezd zúzott fokhagymát, borecetet és a bazsalikomot összekeverjük és a cukkinira öntjük. Jó étvágyat!

Leleteim

A januári diagnózist követően beleástam magam a kutatásba.
Rengeteg könyvet találtam, ami a témával foglalkozik és kutatja, bizonyítja a kapcsolatot a táplálkozás és a betegségek között. Valljuk be, mindenki tudja, hogy VAN kapcsolat, csak addig, amíg nincs baj, senki nem törődik vele. Sokan sajnos még azután sem. Én nem ez a fajta vagyok és foglalkoztat a MIÉRT??

A könyvekből nyert infók alapján elvégeztettem pár labor vizsgálatot, természetesen minden negatív. Nem vagyok gluténérzékeny és a jellemző géneket sem hordozom.
http://www.tenyek-tevhitek.hu/gluten-uj-megvilagitasban.htm
Az egyetlen kézzel fogható eredmény, hogy általános felszívódási- és vitamin hiányom van (sőt, alultáplált a labor megállapításai szerint), annak ellenére, hogy "tudatosan" táplálkoztam. De semmi jellemző lisztérzékeny vagy tejérzékeny tünetet nem produkálok. 

A pajzsmirigy hormon pótlását január végével kezdtem a legalacsonyabb 50 mcg adaggal. Ezt az adagot a felére kellett csökkenteni 2 hónap után, mert túl soknak bizonyult. Aztán endokrinológusom javaslatára elkezdtem csak fél adagot szedni és ettől (és talán a magyarországi tartózkodásom alatti "bűnözésektől"????) újra alul működik. A jó hír, hogy ettől sikerült egy kicsit híznom ;D Ennek is lehet ám örülni!

A pajzsmirigy szabályoz szinte mindent a szervezetünkben, úgyhogy ha az nem működik jól, akkor az anyagcserétől a hormon háztartásig borul minden. Szóval nagyon remélem, hogy végre sikerül beállítani a megfelelő dózist!
Amit az endokrinológusok ( tisztelet a kivételnek, csak én még nem találkoztam vele!!) nem vesznek figyelembe az az, hogy ez egy IMMUNbetegség. Ők KEZELIK a tünetet, azaz pótolják a hiányzó hormont. Voltam immunológusnál is, de nehogy azt higgyétek, hogy ő foglalkozott volna ezzel. De legalább az általam kért labor vizsgálatokra adott beutalót.
Ezért érzem úgy, hogy magamra maradtam és orvostól segítségre nem számíthatok. Sajnos,ez a jellemző a többi autoimmun-betegség esetén is, hiszen már mindegyikre van "gyógyszer", amit fel lehet írni, minek kutatni az okot???!!!

Alapelvek

Próbálom követni a paleos előírásokat.

Amit nem használok:
- gluténos élelmiszerek
- állati tejtermékek
- hüvelyesek (Szója, földimogyoró!!!!)
- burgonya, kukorica, rizs (vadrizst ritkán)
- finomított szénhidrátok
Tudom, hogy a tésztafélék sem megengedettek, de itt nagyon jó barna rizsből készült száraztésztát lehet kapni. Úgyhogy néha egy lasagna, rakott tészta azért be fog csúszni ;)
Ha már eljutottál idáig, hogy érdeklődsz, akkor ajánlom figyelmedbe az alábbi linket, ahol sok hasznos információt találsz:
www.tenyek-tevhitek.hu

Töltött padlizsán

2 közepes padlizsán
50 dkg pörkölt (hús/gomba)
1 vöröshagyma
2 fokhagyma
2 sárgarépa
1 pritamin paprika
2 zeller szár
2 kisebb paradicsom (opcionális)
1 tojás
ízlés szerint só, bors, bazsalikom
kecske sajt v. vmilyen sajt a tetejére

A padlizsánokat félbe vágjuk és kivájjuk a belsejét, hogy kb.1 cm vastag hús maradjon csak benne.
Lesózzuk, állni hagyjuk, majd leöntjük a levet, amit eresztett és töltés előtt kb 10 percet grillezzük.
A zöldségeket -a kivájt padlizsán hússal együtt- felaprítjuk és serpenyőben puhára sütjük, hogy a levét elfője.
A végén hozzáadjuk a pörköltet és összemelegítjük.
A kész zöldségeket a padlizsánba töltjük, a tetejét megszórjuk sajttal.
Sütőben 180 fokon 20-30 percig sütjük.

Közkívánatra

Vége rászántam magam, hogy blogot indítsak. Leszögezem, hogy nagyon nem szeretek írni!
Mivel a Facebookon közzétett ételeim miatt folyamatosan jönnek a recept kérések, úgy döntöttem, hogy ITT AZ IDŐ!
Először is köszönöm, hogy recept kéréseitekkel bátorítottatok :)

Remélem, hogy ez a blog lendületet ad nektek, hogy átvegyétek főzési szokásaimat, amivel talán hozzásegíthetlek Benneteket egy egészségesebb életmódhoz!